O Ustanovi - MCDR Vukovar

TEST

O Ustanovi - MCDR Vukovar
Print Friendly, PDF & Email

Javna ustanova “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” institucija je koja svojom djelatnošću čuva, istražuje i promiče sjećanja, dokumentaciju i ostale zapise o događajima važnima za povijest suvremene hrvatske države.

Javna ustanova svojom djelatnošću čuva sjećanje na Domovinski rat i Bitku za Vukovar, a svojim memorijalnim, znanstveno-obrazovnim, turističkim i međunarodnim aktivnostima spaja vukovarsku prošlost i budućnost.

Očuvanje uspomena vitalno je za bolje razumijevanje konteksta minulih događaja i učenje iz njih u svrhu borbe za ljudsko dostojanstvo i društvenu pravdu. Aktivnosti ustanove, osim edukativnih, uključuju komemoraciju, dokumentaciju i istraživanje.

Djelatnost ustanove

Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar čuva sjećanje na Domovinski rat i Bitku za Vukovar kroz memorijalne, obrazovne, znanstvene, turističke i međunarodne djelatnosti.

Osnovana je Uredbom Vlade Republike Hrvatske na sjednici održanoj 2. svibnja 2013. godine. Osnivač Javne ustanove je Republika Hrvatska, a u ime osnivača osnivačka prava obavlja Ministarstvo hrvatskih branitelja. Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar kroz provođenje programa upoznavanja posjetitelja s vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar povezuje memorijalne objekte u Vukovaru: spomenik na Trgu žrtava Ovčare, spomen-obilježje mjesta masovne grobnice na Ovčari, Spomen dom Ovčara, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, hangare Veleprometa, Dom ratnika Lužac, križ na Lušcu, središnji križ, spomen-obilježje Bogdanovci, spomen-obilježje Put spasa – Kukuruzni put, spomen-obilježje Sotin-Skendra, spomenik 12 redarstvenika, spomen-obilježje masovne grobnice Nova ulica i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata.

Posebna pozornost pridaje se obilježavanju obljetnica, upravljanju i održavanju objekata, prikupljanju i čuvanju artefakata iz Domovinskog rata, pripremi i opremanju stalnog tematsko-kronološkog postava, uređenju i opremanju mjesta sjećanja te revitalizaciji već postavljenih vanjskih i unutarnjih eksponata.

Turistički segment

Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar predstavlja središnju točku svih aktivnosti, lokaliteta i organizacija povezanih sa sjećanjem na Domovinski rat i na tragediju Vukovara.
Turistički segment uključuje individualne i skupne posjete, a posjetitelji mogu razgledati nekoliko postava:

• Izložba „Bitka za Vukovar”
• Rekonstrukcija srpskih koncentracijskih logora „Stajićevo“ i „Begejci“
• Eksponati na otvorenom
• Prikaz minskog polja
• Izložba pješačkog naoružanja korištenog u Domovinskom ratu
• Virtualna stvarnost „Samostalni zrakoplovni vod”
• Simulacija bojnog polja „Ojačana brigada u obrani“

Suradnja

S ciljem što kvalitetnije i sadržajnije organizacije posjeta Vukovaru, Javna ustanova surađuje i s ostalim udrugama, institucijama i ustanovama u Vukovaru.

Skip to content