O Ustanovi - MCDR Vukovar
Print Friendly, PDF & Email

Javna ustanova “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” institucija je koja svojom djelatnošću čuva, istražuje i promiče sjećanja, dokumentaciju i ostale zapise o događajima važnima za povijest suvremene hrvatske države.

Javna ustanova svojom djelatnošću čuva sjećanje na Domovinski rat i Bitku za Vukovar, a svojim memorijalnim, znanstveno-obrazovnim, turističkim i međunarodnim aktivnostima spaja vukovarsku prošlost i budućnost.

Očuvanje uspomena vitalno je za bolje razumijevanje konteksta minulih događaja i učenje iz njih u svrhu borbe za ljudsko dostojanstvo i društvenu pravdu. Aktivnosti ustanove, osim edukativnih, uključuju komemoraciju, dokumentaciju i istraživanje.

Djelatnost ustanove

Javna ustanova “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” brine se o održavanju sjećanja na Domovinski rat, očuvanju memorijalnih lokacija i edukaciji učenika o povijesnoj važnosti ratnih događanja.

Turistički segment

Kroz turistički segment organiziramo individualne posjete i posjete skupina, pri čemu je moguće razgledati razne izložbe, simulaciju bojnog polja i izloške na otvorenom.

U planu je proširenje izložbenog prostora i uz stalni postav, koji će u budućnosti uključivati i prostorije posvećene operacijama “Bljesak” i “Oluja”, izložbe “Poznate ličnosti u Domovinskom ratu”, “Bitka u Borovu Selu 2. svibnja 1991.”, spomen-prostor posvećen djeci poginuloj u Domovinskom ratu, spomen-prostor posvećen žrtvama Ovčare, izložbe posvećene gardijskim brigadama, posjetiteljima će biti prikazane i različite tematske izložbe koje će se mijenjati.

Suradnja

S ciljem što kvalitetnije i sadržajnije organizacije posjeta Vukovaru, Javna ustanova surađuje i s ostalim udrugama, institucijama i ustanovama u Vukovaru.