Masovna grobnica Ovčara - MCDR Vukovar

TEST

Masovna grobnica Ovčara
Print Friendly, PDF & Email

Mjesto na kojem se dogodio ratni zločin koji su počinili pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi u noći sa 20. na 21. studenoga 1991. godine. U toj hladnoj noći ubijeno je više od 200 pacijenata i članova medicinskoga osoblja iz vukovarske bolnice.

U rujnu 1996. godine započela je ekshumacija iz masovne grobnice koja je trajala 40 dana. Ekshumirano je 200 tijela ubijenih osoba u dobi od 16 do 72 godine. Za 60-ak osoba se još traga, vode se kao nestali, ali je njihova sudbina izvjesna. Autor spomenika na mjestu masovne grobnice na Ovčari je Slavomir Drinković. Spomenik je postavljen 29. prosinca 1998., a u obliku je sivog obeliska sa grlicom na kojem piše:

“U spomen na 200 ranjenih hrvatskih branitelja i civila iz vukovarske bolnice koji su smaknuti u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.”

Dvije stotine grmova, po jedan za svaku žrtvu, posađeno je na mjestu masovne grobnice te predstavljaju lokaciju i dimenzije grobnice. Ispred grobnice nalazi se spomen-ploča i križ koji je postao dom tisućama krunica.

Skip to content