Stranice
Jezik
Prijava
 

Škola mira

O projektu

Škola mira završna je faza dvodnevnog posjeta učenika osmih razreda Vukovaru. Njezin je cilj da učenici nakon učenja o Domovinskom ratu i događajima na prostoru Vukovara i njegove okolice 1991. godine završe posjet u pozitivnom ozračju, svjesni da je mir ono čemu trebaju težiti, i kao pojedinci i kao narod.

Škola mira želi pomoći učenicima u izgradnji temelja na kojima će se razvijati kao odgovorni građani i građanke svjesni važnosti uvažavanja različitosti i njegovanja trajnog mira. Moć prošlosti od velike je važnosti u izgradnji pravedne i mirne budućnosti.

Mir nema alternativu jer mir nije samo odsustvo oružanih sukoba i ratnih događanja već i trajni proces uspostave uzajamnog povjerenja i međusobnog uvažavanja, a važno je da učenici s tom spoznajom završe svoj posjet. Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” uvijek će biti otvorena za izgradnju odnosa s drugim kulturama i radit će na uspostavi povjerenja i suradnje različitih nacionalnih struktura. Imajući to u vidu, ugošćujemo brojne osobe iz javnoga života koje s učenicima dijele svoja razmišljanja o miru i njegovoj važnosti. Neki od gostiju predavača koji su dosad održali Školu mira jesu: zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, sudac Ustavnog suda RH Mato Arlović, direktor Auschwitz fondacije Frédéric Crahay, zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, novinar HTV-a Aleksandar Stanković, novinarka HRT-a Marija Miličević, bivši ministar Tomislav Panenić, ministar Slaven Dobrović, bivši predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, Vlada demokratskog jedinstva 1991./1992., izaslanik ministra obrane general pukovnik Mirko Šundov, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, hrvatski olimpijac Tomislav Karlo, saborska zastupnica Vesna Škare Ožbolt i predavač na Filozofskom fakultetu u Splitu doc. dr. sc. Edi Miloš.

Kontakti

Odjel stručnih poslova

Telefon

+385 (0)32 638 559

Ukoliko želite da Vašoj školi pošaljemo slike koje smo službeno slikali u sklopu projekta pošaljite nam zahtjev na e-poštu marketing@mcdrvu.hr. U zahtjevu navedite naziv škole i datum kada ste nas posjetili.