Posjet učenika osmih razreda Vukovaru - MCDR Vukovar

TEST

Posjet učenika osmih razreda Vukovaru - MCDR Vukovar
Print Friendly, PDF & Email

O projektu

Jedan od osnovnih odgojno-obrazovnih zadataka Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ provedba je programa obveznih jednodnevnih i dvodnevnih posjeta Vukovaru učenika osmih razreda osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske. Riječ je o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske. Tijekom terenske nastave u Vukovaru učenici uče o demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja suverene i samostalne Republike Hrvatske te kako je ona obranjena u nametnutome ratu. Nakon uspostavljanja teorijskog okvira, učenici posjećuju memorijalna mjesta na širem području grada Vukovara gdje se kroz predavanja vodiča uvode u događaje koji su se ovdje odigrali ratne 1991. godine. Uz memorijalnu povijest vezanu za Domovinski rat, učenici se kroz fakultativne aktivnosti mogu upoznati i s povijesnom i kulturnom baštinom grada Vukovara te životom u njemu kroz posjete muzejima i drugim ustanovama.

Terenska nastava u Vukovaru završava Školom mira, predavanjem čiji je cilj da učenici odnesu svojim domovima poruke mira, nenasilja i tolerancije na kojima se može graditi budućnost te kvizom znanja za učenike. Projekt je ujedno i način socijalizacije u novom okruženju, prilika za upoznavanje običaja, navika i kulture zavičaja u cjelini, kao i poticaj nastavnicima da primjenjuju korelaciju i integraciju nastavnih sadržaja. Ministarstvo hrvatskih branitelja u potpunosti snosi troškove organizacije Projekta, što uključuje prijevoz, prehranu, smještaj i ulaznice za učenike i njihove pratitelje. Projekt neprestano napreduje kako opsegom, tako i kvalitetom, te svake školske godine Vukovar posjeti oko 40 000 učenika i pratitelja iz svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

U sklopu obrazovanja učenika o Domovinskom ratu, Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar pokrenula je pilot-projekte „Posjet učenika osmih razreda Karlovcu“, „Posjet učenika osmih razreda Pakracu, Lipiku i Okučanima“ i „Posjet učenika osmih razreda Kninu“. Cilj je pilot-projekata proširiti znanje učenika o Domovinskom ratu učenjem o važnosti pojedinih područja za obranu suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Kontakti

Odjel stručnih poslova

Telefon

+385 (0)32 638 559

Skip to content