Gošća predavačica u Školi mira gospođa Iva Hraste Sočo - MCDR Vukovar

TEST

Gošća predavačica u Školi mira gospođa Iva Hraste Sočo
Print Friendly, PDF & Email

Gospođa Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture, 9. prosinca 2016. godine održala je predavanje učenicima osmih razreda u Školi mira, završnoj fazi edukativnog dijela projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“.

Na početku svog predavanja gospođa Hraste Sočo u ime ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek pozdravila je sve prisutne te je izrazila veliko zadovoljstvo što velik broj učenika dolazi u MCDR Vukovar učiti o vrijednostima Domovinskog rata.

U svom predavanju govorila je o ratnim štetama na spomenicima kulture. Putem spomenika kulture čuva se identitet jedne nacije, a u ratovima se oni nastoje razoriti, uništiti i opljačkati kako bi se identitet onoga kojeg se napada izgubio.

Povijest razaranja i pljačke kulturne baštine duga je kao i povijest ratova, a primjeri iz novije povijesti su uništavanje Varšave i Dresdena tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon velikih razaranja kulturne baštine diljem Europe 1954. godine potpisana je Haška konvencija, prva međunarodna Konvencija o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba. Među državama potpisnicama konvencije bila je i Jugoslavija koja je nije poštivala što se pokazalo tijekom Domovinskog rata kada je uništeno 15 povijesno-memorijalnih spomenika, 1759 civilnih objekata, 60 vojno/obrambenih objekata, 61 gospodarskih objekata, 495 sakralnih objekata i 15 groblja. Također, oštećeno i uništeno je 70 zgrada muzeja, galerija i zbirki od kojih je 44 pretrpjelo štetu na građi. Utvrđen broj ratnih šteta na muzejskoj građi u Republici Hrvatskoj iznosi da je 51 652 predmeta stradalo, 46 191 predmeta je nestalo ili opljačkano, 3178 predmeta je uništeno, a 2283 predmeta je oštećeno.

Na kraju predavanja gospođa Hraste Sočo poručila je da se kulturno naslijeđe mora štiti „jer čuva osjećaj pripadnosti, jer iz nje učimo, jer je ona slika društva,
njegove povijesti i identiteta i njegova mjesta u široj ljudskoj zajednici. Baštinu čuvamo jer je veza naše prošlosti sa sadašnjosti i budućnosti.

Poruka Domovinskog rata kao i drugih ratova jest da narod koji štiti, čuva i zna svoju baštinu ne može nestati“.

Skip to content