Gost predavač u Školi mira gospodin Ivan Kovačić - MCDR Vukovar

TEST

Gost predavač u Školi mira gospodin Ivan Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije i branitelj Ivan Kovačić 8. studenoga 2016. godine održao je predavanje učenicima osmih razreda u Školi mira, završnoj fazi edukativnog dijela projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“.

Nakon upućenog pozdrava prisutnim učenicima gospodin Kovačić ukratko je ispričao slijed događaja koji su prethodili Domovinskom ratu, a potom se usredotočio na obranu grada Vukovara koja se vodila iz Borova naselja. Obrana je bila organizirana po punktovima, ulicama i mjesnim zajednicama. Branitelji su bili slabo naoružani, a omjer je snaga bio 20:1 u korist neprijatelja. Pogibija Blage Zadre bila je veliki šok za sve, ali se branitelji nisu pokolebali i nastavili su dalje hrabro se braniti. Odolijevali su koliko su mogli, ali zbog nedostatka naoružanja smanjen je otpor te je slijedila predaja, a brojni su branitelji zarobljeni i odvedeni u koncentracijske logore.

[blockquote text=”Međutim, nisu imali ono što smo mi imali, mi smo imali srce, imali smo domoljublje. Borili smo se za svoj prag, borili smo se za svoju državu, za svoju obitelj” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”” show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#818181″]

rekao je gospodin Kovačić prisutnim učenicima.

Skip to content