Ivan Gugan u Školi mira - MCDR Vukovar

TEST

Ivan Gugan u Školi mira
Print Friendly, PDF & Email

Predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan 1. ožujka 2017. godine održao je predavanje učenicima osmih razreda u Školi mira, završnoj fazi edukativnog dijela projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“.
Gospodin Gugan izrazio je svoje veliko zadovoljstvo i čast što može održati predavanje prisutnim učenicima, predstaviti hrvatsku zajednicu u Mađarskoj te reći nešto o suradnji Mađarske i hrvatske zajednice u Mađarskoj u zbrinjavanju prognanih Hrvata tijekom Domovinskog rata.

[blockquote text=”Hrvati u Mađarskoj s velikim su oduševljenjem i nadama dočekali proglašenje neovisnosti Republike Hrvatske. Svakako vrijedi spomenuti da je među današnjim najvišim državnim dužnosnicima Mađarske postajao izuzetno pozitivan stav prema mladoj hrvatskoj državi, prema borbi hrvatskog naroda za slobodu i neovisnost” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”” show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#818181″]

rekao je gospodin Gugan.

Tijekom predavanja istaknuo je da je Mađarska bila među prvim zemljama koja je priznala Republiku Hrvatsku. Ta naklonost se pokazala već od prvog dana Domovinskog rata kada su prvi prognanici svoje utočište pronašli u Mađarskoj, a dočekala ih je ljubav, ljudskost, empatija i spremnost na pomoć. Dodao je da je kao novinar mađarske televizije obilazio prihvatne centre i obitelji koje su primile prognanike s ciljem izvještavanja mađarske javnosti o teškoj sudbini svojih sunarodnjaka.

[blockquote text=”Znamo iz povijesti da je ljudski rod sklon konfliktima, a manjih ili većih ratova je oduvijek bilo. Ipak, moramo raditi na tome da ih pokušamo spriječiti. Kako? Možda otvorenošću, razgovorom, poštivanjem, željom za upoznavanjem kulture, jezika i povijesti susjeda. Tolerancijom” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”” show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#818181″]

zaključio je gospodin Gugan.

Skip to content