Izložba “Lica rata” - MCDR Vukovar

TEST

Izložba “Lica rata”
Print Friendly, PDF & Email

U suradnji s Hrvatskim povijesnim muzejom u Javnoj ustanovi „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ otvorena je izložba pod nazivom „Lica rata“. Izložba „Lica rata“ obuhvaća fotografije nastale od 1991. do 1995. godine te predočuju događaje iz Domovinskog rata.

Izložba je prvi put postavljena u Zagrebu u ljeto 2015. godine povodom dvadesete obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, a posvećena je hrvatskim braniteljima, svim žrtvama rata i fotografima.

Izložene fotografije isključivo su djela hrvatskih fotografa koji su osobnim sudjelovanjem zabilježili ratna zbivanja.

[blockquote text=”Na izložbi se nalaze fotografije najboljih hrvatskih fotografa poput Matka Biljaka, Božidara Vukičevića, Patrika Maceka, Zorana Filipovića do fotografa koji su nažalost i izgubili život s fotoaparatom u ruci poput Pave Urbana. Imamo fotografije s prve crte bojišnice i umjetničke fotografije jer rat je bio prisutan u svakodnevnom životu. Izložba nosi naziv „Lica rata“ jer su od tisuća pregledanih fotografija lica djece, žena, staraca i vojnika ona koja najbolje svjedoče o sudbinama anonimnih, običnih ljudi u strahotama rata. Ovo nije isključivo povijesna izložba, ona nema kronološki slijed već je podijeljena u nekoliko tematskih cjelina: Početak, Branitelj, Civil, Oluja i Lica rata. Bilo je teško izabrati konačni postav jer su u Domovinskom ratu hrvatski fotografi snimili stotine tisuća dobrih fotografija” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”” show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#818181″]

rekao je gospodin Ivica Nevešćanin, viši kustos Hrvatskog povijesnog muzeja iz Zagreba.

Nakon Zagreba izložba je bila postavljena i u Dubrovniku gdje ju je u jeku turističke sezone vidjelo tisuće posjetitelja. Kada se izložba radila, jedan od ciljeva bio je da bude postavljena u Vukovaru, a u „Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar“ bit će izložena za javnost do siječnja iduće godine.

[blockquote text=”Htio bih prije svega zahvaliti autoru Ivici Nevešćaninu i Hrvatskom povijesnom muzeju na ovoj hvalevrijednoj izložbi i suradnji. Krenuli smo proljetos s izložbom „Dani poslije“ autora Damira Hoyke, nakon toga smo imali izložbu koju smo organizirali s Institutom za veterane Belgije i izložbu o ratnom heroju Andriji Andabaku, a ovo sad je četvrta izložba ove godine, koju će do kraja siječnja vidjeti deset tisuća osmaša koji uče u Memorijalnom centru o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar. Vjerujem da će oni ovom izložbom nadopuniti vidike na Domovinski rat” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”” show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#818181″]

rekao je gospodin Zoran Šangut, ravnatelj “Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar”.

Povjesničare „Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar“ ljetos su kustosi Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu obučavali kako se prikuplja, čuva i arhivira povijesna građa.

Skip to content