Kažimir Varda u Školi mira - MCDR Vukovar

TEST

Kažimir Varda u Školi mira
Print Friendly, PDF & Email

Zastupnik u Hrvatskom saboru Kažimir Varda 23. ožujka 2017. godine održao je predavanje učenicima osmih razreda u Školi mira, završnoj fazi edukativnog dijela projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“.

S obzirom na to da je gospodin Varda tijekom procesa mirne reintegracije u ime Vlade Republike Hrvatske često dolazio na ovo područje, dobro je upoznat s problematikom Vukovara. Pohvalio je Projekt jer su učenici imali priliku vidjeti memorijalne lokalitete te slušati predavanja o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar. Smatra da se sukobi ne trebaju rješavati oružjem, već poštovanjem i razumijevanjem, a učenicima je istaknuo činjenicu da je Hrvatska branila svoj teritorij i svoju suverenost te da, što se vidi kroz povijest, nije napadala niti je imala teritorijalne pretenzije prema drugima. Unatoč tome što su branitelji bili bez odgovarajućeg oružja, sa srcem su branili i iz ljubavi obranili Domovinu koja ne predstavlja samo zemlju nego i obitelj, prijatelje i susjede.

„Ako ste shvatili poruku tog oružja, ručno izrađenog, tu ljubav koju su hrvatski vojnici iskazivali prema Domovini braneći je, takoreći, goloruki, izlažući svoje glave, svoje živote u obrani ne samo granica nego i onih koji su bili iza njihovih leđa, obitelji, majke, oca… Onda je i vaš posjet imao apsolutno uspjeha“, rekao je učenicima gospodin Varda.

Izrazio je nadu da učenici prenesu svoje dojmove iz Vukovara i da nakon posjeta razmišljaju, analiziraju i raspituju se o Vukovaru te da ga jednog dana ponovo posjete.

Skip to content