Marijan Gubina u Školi mira - MCDR Vukovar

TEST

Marijan Gubina u Školi mira
Print Friendly, PDF & Email

Gospodin Marijan Gubina tijekom posjeta „Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar“ 25. travnja 2017. godine sudjelovao je u Školi mira na kojoj je održao predavanje učenicima osmih razreda koji u sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ dolaze učiti o vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar.

 

Kao dijete u dobi od 10 godina, zajedno sa svojom obitelji, proveo je 260 dana u srpskom zarobljeništvu o čemu je napisao i knjigu naslovljenu „260 dana“. Iako je vrlo teško govoriti o proživljenim događajima, gospodin Gubina smogao je snage te je prisutnim učenicima ispričao svoju ratnu priču. Čitajući odlomke iz svoje knjige koji govore o nemilosrdnom premlaćivanju, mučenju vlastite obitelji, čekanju u redu za koricu kruha ili kap vode iz slavine učenicima je dočarao dio strahota koje je doživio.

 

Unatoč svemu tome u sebi ne nosi mržnju. „Upoznao sam jako puno ljudi koji su prošli pakao rata, pravi pakao rata. Vjerujte mi, nisam upoznao ni jednu osobu koja generalizira i koja stvarno mrzi“, rekao je gospodin Gubina.

 

Učenicima je poručio da se ne stide pokazati ljubav, da razmišljaju i da moraju biti spremni preuzeti odgovornost za svoja djela, ali i za nedjela.

 

„Nadam se da ćete poštivati i da nećete zaboraviti žrtvu onih koji su položili život za ovu Domovinu, ali i one koji su još uvijek živi“, rekao je gospodin Gubina prisutnim učenicima.

 

Nakon predavanja organiziran je i kviz pod nazivom „Živjeti Vukovar“ na kojemu su učenici pokazali znanje o Domovinskom ratu i Vukovaru, a gospodin Gubina svim sudionicima kviza podijelio je diplome.

 

Skip to content