O nama - MCDR Vukovar

TEST

O nama - MCDR Vukovar
Print Friendly, PDF & Email

MCDR Vukovar

Javna ustanova “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” institucija je koja svojom djelatnošću čuva, istražuje i promiče sjećanja, dokumentaciju i ostale zapise o događajima važnima za povijest suvremene hrvatske države.

Javna ustanova svojom djelatnošću čuva sjećanje na Domovinski rat i Bitku za Vukovar, a svojim memorijalnim, znanstveno-obrazovnim, turističkim i međunarodnim aktivnostima spaja vukovarsku prošlost i budućnost.

Očuvanje uspomena vitalno je za bolje razumijevanje konteksta minulih događaja i učenje iz njih u svrhu borbe za ljudsko dostojanstvo i društvenu pravdu. Aktivnosti ustanove, osim edukativnih, uključuju komemoraciju, dokumentaciju i istraživanje.

Djelatnost ustanove

Javna ustanova “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” brine se o održavanju sjećanja na Domovinski rat, očuvanju memorijalnih lokacija i edukaciji učenika o povijesnoj važnosti ratnih događanja.

[cover_boxes active_element=”1″ title1=”Memorijalni objekti” text1=”Ustanova povezuje memorijalne objekte u Vukovaru, upravlja njihovim održavanjem te čuva artefakte Domovinskog rata. Ustanova također uređuje i oprema mjesta sjećanja.” link1=”/posjetite” link_label1=”Saznajte više” target1=”_self” title2=”Obilježavanje obljetnica” text2=”Budući da memorijalne aktivnosti čine osnovu rada, posebna se pozornost pridaje obilježavanju obljetnica, revitalizaciji mjesta sjećanja te uređenju eksponata.” link2=”/obljetnice” link_label2=”Saznajte više” target2=”_self” title3=”Školski program” text3=”Obrazovne aktivnosti uključuju program obveznih dvodnevnih posjeta osmaša Vukovaru, organizaciju stručnih skupova i sudjelovanje djelatnika u seminarima.” link3=”/skolski-program” link_label3=”Saznajte više” target3=”_self” read_more_button_style=”yes” image1=”1258″ title_color1=”#333333″ text_color1=”#818181″ image2=”941″ title_color2=”#333333″ text_color2=”#818181″ image3=”942″ title_color3=”#333333″ text_color3=”#818181″]

Turistički segment

Kroz turistički segment organiziramo individualne posjete i posjete skupina, pri čemu je moguće razgledati razne izložbe, simulaciju bojnog polja i izloške na otvorenom.

[qode_cards_gallery expanding_side=”left” images=”964,972,966″]

Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar predstavlja središnju točku svih aktivnosti, lokaliteta i organizacija povezanih sa sjećanjem na Domovinski rat i na tragediju Vukovara.
Turistički segment uključuje individualne i skupne posjete, a posjetitelji mogu razgledati nekoliko postava:

• Izložba „Bitka za Vukovar”
• Rekonstrukcija srpskih koncentracijskih logora „Stajićevo“ i „Begejci“
• Eksponati na otvorenom
• Prikaz minskog polja
• Izložba pješačkog naoružanja korištenog u Domovinskom ratu
• Virtualna stvarnost „Samostalni zrakoplovni vod”
• Simulacija bojnog polja „Ojačana brigada u obrani“

Suradnja

S ciljem što kvalitetnije i sadržajnije organizacije posjeta Vukovaru, Javna ustanova surađuje i s ostalim udrugama, institucijama i ustanovama u Vukovaru.

Skip to content