Otvorena izložba „Ne zaboravimo!“ Petrinja Vukovaru – zajedno u slobodi! - MCDR Vukovar

TEST

Otvorena izložba „Ne zaboravimo!“ Petrinja Vukovaru – zajedno u slobodi!
Print Friendly, PDF & Email

U suradnji s Udrugom ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje, u Javnoj ustanovi „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ 1. rujna 2017. godine otvorena je izložba pod nazivom „Ne zaboravimo!“ Petrinja Vukovaru – zajedno u slobodi!

Članovi Udruge ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje pokretači su i organizatori izložbe koja je organizirana pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Petrinje i Sisačko-moslavačke županije, a predstavlja fotografije ratnih događanja te postrojbi Hrvatske vojske Grada Petrinje i okolnih mjesta.

„Petrinjskom izložbom  ‚Ne zaboravimo!‘ Vukovaru se odužujemo kao gradu patniku, žrtvi i heroju, našem idolu iz obrane Domovine do posljednje kapi krvi, čija je obrana nama u Hrvatskoj omogućila konsolidaciju i da u konačnici veličanstvenom operacijom Oluja pobijedimo neprijatelja i oslobodimo našu Hrvatsku, najljepšu zemlju na svijetu. Također, željeli smo da tijekom rujna izložbu vidi što više osnovaca i ostalih posjetitelja Memorijalnog centra i upoznaju se s našom velikom žrtvom, stradanjem i razaranjem“, rekao je Zlatko Iskrić, predsjednik Udruge ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje, o motivima koji su potakli organizaciju izložbu o stradanju Petrinje tijekom Domovinskog rata.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić čestitajući autorima otvorio je izložbu te je ujedno istaknuo kako su Sisačko-moslavačka i Vukovarsko-srijemska županija, a u njima Petrinja i Vukovar, u Domovinskom ratu najteže stradale županije i gradovi.

Autori izložbe su Domagoj Bernić, Hrvoje Bešlić, Zvonimir Martinović i Vladimir Krpan, koji je  predstavio sadržajne dijelove izložbe. Prvi dio prikazuje sam početak Domovinskog rata, od rujanskih nemira u Petrinji 1990. godine do razaranja Petrinje u rujnu 1991. godine, a drugi dio prikazuje život u progonstvu i osnivanje postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske. Treći dio prikazuje pripremu i samu operaciju Oluja, oslobađanje Petrinje i ulazak u grad 6. kolovoza 1995. godine, a posljednji dio izložbe posvećen je poginulim i nestalim branitelja te civilima Petrinje.

U ime Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ kao domaćina zahvalio se v.d. ravnatelja Krunoslav Šeremet, a prigodnim riječima obratio se i Tomislav Josić, savjetnik vukovarskog gradonačelnika za braniteljska pitanja.

Otvorenje izložbe svojim nastupom su uveličali Hrvatsko pjevačko društva „Slavulj“ te članovi Folklornog ansambla „Petrinjčica“.

Svi sudionici su odali počast stradalim i nestalim braniteljima i civilima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

#MCDRVukovar

Skip to content