Projekt virtualne stvarnosti „Samostalni zrakoplovni vod Osijek“ - MCDR Vukovar

TEST

Projekt virtualne stvarnosti „Samostalni zrakoplovni vod Osijek“
Print Friendly, PDF & Email

Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ od svojih početaka čuva sjećanje na hrabre pripadnike Samostalnog zrakoplovnog voda.

Najnoviji prilog očuvanju sjećanja je projekt virtualne stvarnosti „Samostalni zrakoplovni vod Osijek“. Projekt je osmišljen unutar Javne ustanove uz stručnu pomoć pripadnika Voda, a realiziran je u suradnji s tvrtkom Culex d.o.o. iz Osijeka. Riječ je o jedinstvenom virtualnom spomeniku izrađenom u čast pripadnicima Voda koji su svojim neustrašivim letovima iskazali humanitaran karakter i pružili otpor znatno nadmoćnijoj agresorskoj sili kada je to bilo najpotrebnije. Nevjerojatna priča o Samostalnom zrakoplovnom vodu Osijek počinje u jesen 1991. godine kada je osnivač Voda pukovnik Marko Živković predložio angažiranje tada dostupne avijacije koju su činili sportski i poljoprivredni zrakoplovi u obrambenim djelovanjima. Od prvih izviđačkih letova motornim zmajem i zračnih snimanja neprijateljskih položaja početkom listopada do humanitarnih noćnih letova i borbenih djelovanja nije proteklo mnogo. U iznimno kratkom vremenu pripadnici Voda su od poljoprivrednih zrakoplova namijenjenih zaprašivanju usjeva stvorili eskadrilu čije je djelovanje bilo dvojako: s jedne strane građanima Vukovara sanducima su dostavljali humanitarnu pomoć, a s druge strane borbeno su djelovali improviziranim eksplozivnim napravama na neprijateljske položaje.

Poveznica između Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek i Vukovara snažna je i neraskidiva. Stvorena je u trenutcima kada je istok Hrvatske proživljavao svoje najteže trenutke i zato ima posebnu vrijednost ukorijenjenu u dobroti slavonskog srca koje se širinom može mjeriti samo s nepreglednim slavonskim ravnicama. Kada se Vukovar početkom listopada 1991. našao u potpunom okruženju neprijateljskih snaga te više nije bilo moguće osigurati opskrbu grada, hrabri zrakoplovci Voda taj su zadatak preuzeli na sebe. Na prvi humanitarni let kojim je dostavljeno 760 kilograma pomoći zrakoplovci su krenuli noću, u uvjetima potpunog zamračenja i bez satelitske navigacije, orijentirajući se samo po zapaljenim vatrama na mjestu izbačaja. Noćni letovi iznad neprijateljskih linija, kako humanitarni, tako i borbeni, ubrzo su postali uobičajeni, a hrabri zrakoplovci Voda izbacili su sanduke s više od dvije tone pomoći za Vukovar. Djelovanje Voda postalo je trn u oku agresorske vojske koja nije mogla zaustaviti njihove iznenadne borbene nalete te je na ove prostore dopremljen tada najsuvremeniji protuzrakoplovni sustav. Nakon više ispaljenih raketa jedna je pronašla cilj 2. prosinca 1991. u blizini Otoka kraj Vinkovaca. Poginuli su piloti: pukovnik Marko Živković i pukovnik Mirko Vukušić te padobranci: poručnik Ante Plazibat i poručnik Rade Griva. Nakon te tragedije onemogućene su aktivnosti Voda te je demobiliziran u svibnju 1992. godine.

Skip to content