Vlada demokratskog jedinstva u Školi mira - MCDR Vukovar

TEST

Vlada demokratskog jedinstva u Školi mira
Print Friendly, PDF & Email

Izaslanstvo „Vlade demokratskog jedinstva (1991./92. g.)“ predvođeno predsjednikom Vlade Franjom Gregurićem, potpredsjednicima Vlade Zdravkom Tomcem, Matom Granićem, Milanom Ramljakom i Juricom Pavelićem te ratnim premijerima Nikicom Valentićem i Zlatkom Matešom 14. listopada 2016. godine održalo je predavanje učenicima osmih razreda u Školi mira, završnoj fazi edukativnog dijela projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“.

Ratni premijer Nikica Valentić pozdravio je prisutne te poručio mladima da uvijek budu dobri i ako želimo reći neku poruku, ona bi bila „ne zaboravimo, ali oprostimo“.

Ratni premijer Zlatko Mateša pohvalio je ravnatelja Šanguta na uspješnom vođenju „Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar“. Učenicima je predočio tešku situaciju u kojoj je Republika Hrvatska bila kad se kao premijer morao brinuti o velikom broju prognanika, vojnicima, o porušenim objektima koje treba obnoviti i izgraditi. Prisjetio se mirne reintegracije zahvaljujući kojoj se oslobodilo hrvatsko Podunavlje bez dodatnih žrtvi i izgubljenih života.

Tijekom predavanja potpredsjednik Mate Granić istaknuo je kroz koju je patnju i stradanja Vukovar prošao tijekom Domovinskog rata. „Vukovar je grad heroj. Branitelji su heroji, najbolje što imamo“, poručio je gospodin Granić prisutnim učenicima.

Potpredsjednik tadašnje Vlade Milan Ramljak izrazio je zadovoljstvo što je gost predavač u Školi mira te je tijekom predavanja podijelio s učenicima svoja sjećanja iz Domovinskog rata.

Potpredsjednik tadašnje Vlade Jurica Pavelić prisjetio se teških, ali dostojanstvenih dana. Istaknuo je činjenicu da se zahvaljujući herojstvu grada Vukovara u zadržavanju tadašnje četvrte vojne sile u Europi Hrvatska se mogla pripremiti i naoružati. „Pobijedilo je dostojanstvo, domoljublje i hrabrost hrvatskog čovjeka“, poručio je učenicima gospodin Pavelić.

U svom predavanju potpredsjednik Vlade Zdravko Tomac naglasak je stavio na neizmjernu hrabrost i žrtvu hrvatskih branitelja koji su zbog svoje bezgranične ljubavi prema Domovini bili spremni dati najvrjednije što imaju, svoje živote. Poručio je učenicima da se ne smije zaboraviti prošlost te da se mora učiti i braniti istina o Domovinskom ratu.

Predsjednik Vlade Franjo Gregurić istaknuo je činjenicu da se rat vodio na teritoriju Republike Hrvatske te da je Republika Hrvatska bila u teškoj poziciji jer nije imala oružja.

Tijekom boravka u Vukovaru predstavnici hrvatske Vlade iz 1991./92. g. polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su počast stradalim i nestalim braniteljima i civilima kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru i ubijenima na Ovčari kod mjesta masovne grobnice te posjetili i obišli „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“.

Skip to content