Vukovar u sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ u organizaciji Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ u školskoj godini 2016./2017. posjetilo 36 831 učenika i pratitelja - MCDR Vukovar

TEST

Vukovar u sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ u organizaciji Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ u školskoj godini 2016./2017. posjetilo 36 831 učenika i pratitelja
Print Friendly, PDF & Email

Projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ predstavlja dvodnevnu terensku nastavu u sklopu koje učenici osmih razreda osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske dolaze u Vukovar učiti o vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar te obilaze mjesta posebnog pijeteta. Projekt organizira Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ unutar kojeg učenici imaju osiguran besplatan prijevoz, smještaj i prehranu.

Projekt neprestano napreduje kako opsegom, tako i kvalitetom, te su ove školske godine 2016./2017. prvi put obuhvaćene sve osnovne škole iz Republike Hrvatske te je grad Vukovar posjetilo 36 831 učenika i pratitelja iz 839 osnovnih škola.

„Izuzetno sam zadovoljan što su u školskoj godini 2016./2017. obuhvaćene sve osnovne škole iz svih županija Republike Hrvatske te što su svi učenici imali priliku u sklopu projekta posjetiti grad Vukovar i „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“. Ne postoji bolje mjesto gdje bi se učilo o Domovinskom ratu od mjesta gdje je stvarana naša Republika Hrvatska“, rekao je ravnatelj MCDR Vukovar Zoran Šangut.

Posebna pažnja posvećena je Školi mira koja predstavlja završnu fazu edukativnog dijela projekta. Tijekom ove školske godine učenici su imali priliku poslušati predavanja brojnih gostiju predavača iz svih sfera društvenog, političkog i vjerskog života Republike Hrvatske, ali i iz međunarodnih organizacija. Zahvaljujući predavanjima gostiju predavača pod geslom „Mir nema alternative“ učenici su iz Vukovara otišli s razumijevanjem vrijednosti mira i tolerancije.

Uz memorijalnu povijest vezanu za Domovinski rat, učenici su učili i o povijesnoj i kulturnoj baštini grada Vukovara kroz posjet Gradskom muzeju Vukovar i Muzeju vučedolske kulture. Također, u svoje slobodno vrijeme učenici su se vozili brodom po Dunavu i uživali u zabavnim sadržajima u sklopu ugostiteljskih objekata kako bi im posjet Vukovaru ostao u što ljepšem sjećanju.

„Zadovoljan sam što je lokalna zajednica prepoznala potencijal ovoga projekta i nadam da će njihova uključenost kroz naredne godine još više rasti. Vjerujem da će „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ još više doprinositi razvoju grada Vukovara u pogledu memorijalnog i turističkog segmenta. Grad Vukovar predstavlja mjesto koje istodobno širi domoljublje i odašilje poruke mira te promovira ljepote i gostoljubivost Slavonije i Srijema“, poručio je ravnatelj Zoran Šangut.

Projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ u organizaciji Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ nastavlja se početkom nove školske godine.

Skip to content